loader

Gingivektomia është një procedurë kirurgjikale që përfshin heqjen e mishrave të dhëmbëve dhe indeve të sëmura. Mjekët mund ta rekomandojnë atë për të zvogëluar rrezikun e infeksionit të mëtejshëm, dhimbjes dhe gjakderdhjes. Një person mund të kryejë edhe gingivektominë për arsye kozmetike.

Gingivektomia mund të trajtojë gingivitin, zmadhimin e mishrave të dhëmbëve dhe probleme të tjera të mishrave të dhëmbëve. Mund të modifikojë gjithashtu pamjen e një buzëqeshjeje ose për arsye të tjera kozmetike.

Ky artikull diskuton procedurën e gingivektomisë, fotot, çfarë të presësh dhe më shumë.

Çfarë është gingivektomia?

Gingivektomia është një lloj operacioni që përfshin heqjen e indit të mishit të dhëmbëve në skajin e mishit të dhëmbëve.

Një arsye e zakonshme për të kryer këtë procedurë është trajtimi i gingivitit të rëndë, ku bakteret depërtojnë indin e mishrave të dhëmbëve dhe shkaktojnë inflamacion.

Megjithatë, disa njerëz mund të zgjedhin të bëjnë një gingivektomy për arsye kozmetike. Gingivektomia mund të ndryshojë pamjen e mishrave të dhëmbëve dhe buzëqeshjen.

Gingivoplastika kundër gingivektomisë
Gingivektomia është e ngjashme me një procedurë tjetër të quajtur gingivoplastikë. Ndonjëherë, njerëzit i kryejnë këto procedura në të njëjtën kohë.

Gingivektomia: Kjo është heqja e indit të sëmurë të mishrave të dhëmbëve. Një person mund ta bëjë atë për qëllime mjekësore ose arsye osmetike.
Gingivoplastika: Kjo përfshin formimin e indeve të shëndetshme të mishrave të dhëmbëve, shpesh për të ndryshuar pamjen e mishrave të dhëmbëve, për të përmirësuar buzëqeshjen e një personi ose për të parandaluar kavitetet.

Fotot para dhe pas

Ky seksion shikon imazhe të ndryshme nga para dhe pas një gingivektomie. Kirurgët mund të bashkojnë procedura të tjera dentare, të tilla si kurorat dhe fasetat, me gingivektominë.

Imazhet para dhe pas tregojnë se si një gingivektomy për të reduktuar indet e mishrave të dhëmbëve dhe fasetat e ndryshon buzëqeshjen e një personi.

Llojet e gingivektomisë
Ekzistojnë dy lloje kryesore të gingivektomisë: bisturi dhe lazer.

Bisturi
Gingivektomia e bisturisë është procedura më tradicionale dhe më e përdorur.

Ai përfshin prerjen e indit me një bisturi për të hequr indin e sëmurë.

Megjithëse është opsioni më popullor për këtë procedurë, mund të jetë sfiduese sepse kirurgët duhet të bëjnë prerje të vogla thellë në inde.

Pro
Kjo teknikë është më e përhapur dhe më shumë dentistë mund ta kryejnë atë.
Ai shmang dëmtimin e indeve anësore.
Kundër
Mund të jetë më pak i saktë se sa një gingivektomy lazer.
Mund të ndodhë gjakderdhje pas procedurës.
Laser
Gingivektomia me lazer është më e mirë në heqjen e indit gingival, por kërkon më shumë saktësi dhe aftësi për të siguruar që të mos ketë dëmtime.

Me teknologjitë e avancuara, gingivektomitë me lazer po bëhen më të zakonshme. Megjithatë, ata kërkojnë pajisje të specializuara dhe trajnime shtesë, kështu që jo çdo zyrë dentisti ose kirurg do t’i ofrojë ato.

Pro
Lazeri kauterizon indin; prandaj, shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për qepje.
Sipas një studimi, shërimi është shpesh më i shpejtë. Burimi i besuar me këtë teknikë.
Laserët priren të jenë më të saktë se bisturitë.
Njerëzit që marrin hollues gjaku mund të kenë këtë lloj, sepse kauterizimi ndalon çdo gjakderdhje.
Kundër
Zakonisht është më e shtrenjtë.
Disa kompani sigurimesh nuk mbulojnë gingivektominë me lazer.
Procedura kërkon trajnim dhe pajisje shtesë, kështu që jo të gjithë dentistët mund t’i kryejnë ato.
Kush mund të bëjë gingivektominë?
Një dentist mund të rekomandojë që një person t’i nënshtrohet një gingivektomie nëse:

kanë ind të tepërt të mishit të dhëmbëve
kërkojnë trajtim për gingivitin e rëndë
kanë mishra të dhëmbëve që tërhiqen
kanë mishrat e dhëmbëve të lënduar
përjetojnë infeksione bakteriale
Disa njerëz që nuk e pëlqejnë buzëqeshjen e tyre për shkak se ka shumë çamçakëz të ekspozuar (shfaqja e tepërt e gingivave) mund të zgjedhin një gingivektomi.

Kryerja e një gingivektomie për të ndryshuar një buzëqeshje është një procedurë kozmetike, kështu që sigurimi i një personi mund të mos e mbulojë atë.

Përgatitja
Përpara se të kryejë një gingivektomy, një person duhet të përgatitet duke ngrënë një dietë ushqyese dhe duke marrë shumë pushim përpara procedurës.

Kirurgu dentar do t’i këshillojë gjithashtu njerëzit që të lënë duhanin Burimi i Besuar kur është e mundur ose të paktën të përmbahen nga pirja e duhanit në muajt para procedurës së tyre, të shmangin pirjen e alkoolit dhe të ndalojnë marrjen e çdo medikamenti që mund të pengojë shërimin.

Njerëzit duhet të lajnë dhëmbët çdo ditë për të hequr bakteret që shkaktojnë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

Procedura
Gingivektomia me lazer mund të zgjasë rreth 16 minuta, por një gingivektomi me bisturi mund të zgjasë më shumë. Kohët do të ndryshojnë në varësi të llojit dhe sasisë së indit të përfshirë.

Nëse dentisti ka nevojë të heqë shumë inde të mishit të dhëmbëve, ai mund ta ndajë procedurën në disa seanca, duke lejuar që mishrat të shërohen ndërmjet takimeve.

Një person mund t’i nënshtrohet një procedure gingivektomy si ambulator ose spitalor.

Rimëkëmbja dhe kujdesi pas
Kirurgët zakonisht përdorin anestezi lokale vetëm kur kryejnë një gingivektomy, në mënyrë që njerëzit të mund të shkojnë në shtëpi pas procedurës së tyre.

Është e rëndësishme të ndryshoni veshjet nëse e këshillon një profesionist i kujdesit shëndetësor. Njerëzit duhet të shmangin pirjen e pijeve të ngrohta ose të nxehta pas operacionit dhe të hanë vetëm ushqime të buta për rreth një javë pas operacionit.

A mund t’i laj dhëmbët pas një gingivektomie?
Shumica e njerëzve do të duhet vetëm të lajnë sipërfaqet përtypëse të dhëmbëve të tyre të prekur pas një gingivektomie.

Kjo është për t’u siguruar që ato të mos shqetësojnë fashat ose veshjet.

Rreziqet
Rreziqet e një gingivektomie përfshijnë dhimbje të vogla dhe parehati pas procedurës.

Rreziku kryesor është infeksioni. Njerëzit që janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë para dhe pas gingivektomisë së tyre për të parandaluar infeksionin.

Ata gjithashtu duhet t’i përmbahen një regjimi të rreptë të higjienës orale para dhe pas procedurës. Një dentist ose mjek mund t’i rekomandojë një personi që të lajë dhe pastrojë rregullisht dhëmbët me fill për të parandaluar grumbullimin e baktereve.

Mos ngurroni t’i bëni kirurgut çdo pyetje në lidhje me procedurën. Ata do të jenë në gjendje të përshkruajnë se çfarë do të ndodhë gjatë gingivektomisë dhe të shpjegojnë çdo rrezik të procedurës paraprakisht.

Rezultatet
Gingivektomitë ndryshojnë përgjithmonë linjën e mishrave të dhëmbëve të një personi, që do të thotë se mishrat e tyre nuk do të rriten përsëri pas kësaj procedure.

Kirurgët shpesh kryejnë një gingivektomi për të trajtuar sëmundjen periodontale, e cila mund të shkaktojë infeksion të mishrave të dhëmbëve dhe humbje kockore rreth dhëmbëve.

Gingivektomia mund të zvogëlojë ose eliminojë irritimin kronik të mishrave të dhëmbëve dhe të përmirësojë higjienën orale.

Pyetjet e bëra shpesh
Ky seksion u përgjigjet disa pyetjeve të bëra zakonisht në lidhje me gingivektominë.

A rriten mishrat e dhëmbëve pas gingivektomisë?
Indet e mishrave të dhëmbëve nuk rriten përsëri pas një gingivektomie. Mund të duhen deri në 6 muaj që ato të shërohen plotësisht.

Sa e dhimbshme është gingivektomia?
Dhimbja që një person përjeton pas një gingivektomie mund të varet nga anestezioni që ai merr.

Me një anestezi, personi duhet të ndjejë vetëm gërvishtjen e mprehtë të injeksionit.

Njerëzit mund të përjetojnë dhimbje dhe parehati për një kohë pas procedurës, por kjo është e zakonshme dhe shumica e njerëzve mund ta menaxhojnë atë me qetësues kundër dhimbjeve që pa recetë.

Sa është kostoja mesatare e një gingivektomie?
Kostoja e një gingivektomie ndryshon.

Sigurimi i një personi ka të ngjarë të mbulojë të paktën një pjesë të kostos për një gingivektomi mjekësore. Megjithatë, nëse dikush zgjedh të bëjë një gingivektomi zgjedhore për arsye kozmetike, ka të ngjarë të duhet të paguajë nga xhepi.

Disa ofrues sigurimesh gjithashtu nuk mbulojnë gingivektominë me lazer. Një person duhet të kontaktojë kompaninë e tyre të sigurimit për të zbuluar se çfarë bëjnë dhe çfarë nuk mbulojnë.

Përmbledhje
Gingivektomia është një procedurë kirurgjikale që përfshin një kirurg duke bërë një prerje të vogël në indin e mishrave të dhëmbëve dhe duke hequr çdo ind të tepërt.

Kjo është zakonisht një procedurë ambulatore për njerëzit me sëmundje të mishrave të dhëmbëve, por një kirurg mund ta kryejë atë për arsye kozmetike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *